Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Op de dag van de crematie wordt de kist naar het crematorium gebracht. Als het tijd is voor de plechtigheid neemt de uitvaartverzorger iedereen mee naar de aula waar de kist staat, eventueel omringd met kaarsen, bloemen en een foto van de overledene.
De crematieplechtigheid
De dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Het cremeren op zich gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij de verwerking van het verlies.
De crematie
In een oven past precies een kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius. De ovens zijn tegenwoordig helemaal computergestuurd. De daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt één tot anderhalf uur.
Voor het cremeren, controleert één van onze medewerkers de identiteit van de overledene. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist. Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven waardoor de as altijd kan worden geïdentificeerd.
Na de crematie
Na het cremeren, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Na een paar uur worden met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as gehaald. Vervolgens wordt de as fijngemalen in een cremulator. Vanuit de cremulator gaat de as in een asbus die in de algemene nis wordt geplaatst. De as moet volgens de wet een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat er met de as gebeurt.
Lees ook meer over
Wat kost een crematie?
Veelgestelde vragen over cremeren
De digitale nieuwsbrief van monuta
Uw uitvaartwensen vastleggen met Monuta Uitvaartontwerp
Crematoria van Monuta
De crematoria van Monuta verzorgen samen met de uitvaartverzorger en de nabestaanden het laatste afscheid van een dierbare volgens de wensen van de nabestaanden en de overledene. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn daarbij de uitgangspunten